Glamini®

Hoera, een korte gladiool!

De ontdekking van de Glamini
De eerste Glamini’s in 2001

Met de ontdekking van een korte, kleinbloemige gladiool – de Glamini – waren onze veredelaars in 2001 in hun knollentuin! Want de grote gladiool is meer dan prachtig, maar niet iedereen heeft de ruimte voor zo’n uitbundig boeket. Haar schoonheid komt het beste tot haar recht in grote ruimten zoals hotels, kerken, galerieën en winkels, of in een grote woonkamer. Als eenjarige zomerbloeier zijn gladiolen ook een welkome aanvulling in de border. Maar door hun lengte zijn ze wel gevoelig voor wind.

Kort pittig

Glamini® en gladiolen.
Glamini® en gladiolen. Foto: Michel ter Wolbeek

En daar heeft de kleine variant geen last van.  Deze nieuwe gladiool werd in 2004 op de markt gebracht onder de naam Glamini®.  Niet door ons alleen, maar met de collega-kwekers binnen de Kwekersvereniging For Ever Bulbs BV. De stevige, gezonde Glamini®  is niet alleen heel geschikt voor de tuin, maar ook voor de vaas; elke ruimte fleurt op van een boeket. Ze komt, net als haar grote zus, in heel veel kleuren en is ook heel geschikt in een gemengd boeket! Klik hier voor een meer informatie over Glamini®

Bloementeelt

Glamini plukken
Als er net een beetje kleur te zien is worden de bloemen geplukt

De bloemen groeien niet in de kas, maar buiten op het land. Vanaf begin maart tot half juli planten wij, op de zandgronden aan de kust van Noord-Holland, de Glamini®-knollen.  Half juni kunnen de eerste bloemen geplukt worden. Door het planten in etappes hebben we tot begin oktober een constante aanvoer van de kleine gladiolen.

Het plukken gebeurd veelal door Poolse seizoenwerkers en gaat zes dagen per week, en onder alle weersomstandigheden, door. Een bloem wacht nu eenmaal niet op prettig-pluk-weer; als ze rijp is moet ze zo snel mogelijk geplukt worden. De bloemen gaan van het land de koelwagens in en regelrecht naar de veiling of afnemers. En vandaar naar uw vaas!

Glamini_Logo