Over ons

Bruidsschat

Opa en oma Paarlberg bij het stolpje op Stroet

De mannen hebben vanaf de start altijd hun stempel op het bedrijf gedrukt. Maar het begon allemaal met de bruidsschat van een vrouw!  Dat was in 1920, toen Gerrit Paarlberg met zijn Maartje Schuijt trouwde. Zij zijn onze opa en oma. Maartje kreeg, net als haar vier zussen, van haar vader een stukje grond als bruidsschat. Met dat lapje van oma is ons bedrijf begonnen. Op de Stroet, een klein lintdorp onder de rook van Schagen. Gerrit en Maartje kregen elf kinderen van wie er drie jong stierven.

Twee broers

Opa Paarlberg en de drie nog jonge gebroeders

Opa was een echte tuinder en  verbouwde pootaardappelen, kool, granen en tulpen. Zijn drie oudste zonen Klaas-Jan, Klaas en Jan (Ja, hoe verzonnen ze het!) werkten mee en zetten het bedrijf voort nadat opa vrij onverwacht, op 57-jarige leeftijd, overleed. Omdat er voor drie groeiende gezinnen niet voldoende inkomen was in het bedrijf, verliet middelste broer Klaas de Firma Gebroeders Paarlberg om elders een bestaan op te bouwen. Onze vader Jan ging verder met zijn grote broer.

Van piepers naar bollen

Vader Jan op de showtuin
Vader Jan op de showtuin

Het bedrijf stopte langzamerhand met de akkerbouw en richtte zich volledig op de tulpen en gladiolen. In het piepkleine Stroet, en de omliggende dorpjes, waren verhoudingsgewijs veel gladiolentelers. Waarom weten we niet. In 2018 zijn er in elk geval nog drie over.

Nadat de zonen van de beide broers ook in het bedrijf kwamen werken kreeg het de naam Firma Gebroeders Paarlberg en Zonen. Onze moeder Nel werkte minstens zo hard mee! Eind jaren ’80 kwam er een grote omslag. Oom ging met pensioen, zijn zoon kreeg een carrière buiten het bedrijf en onze vader werd ziek. Hij overleed in mei 1990 en werd, net als zijn vader, slechts 57 jaar. Sindsdien staan wij als derde generatie aan het roer.

Zelf kregen wij vijf prachtige dochters, die geen van allen het vak van bollenkweker ambiëren. Dus werd ‘en Zonen’ vervangen door BV.

Een eeuw op de Stroet

Eduard en Gert-Jan Paarlberg
Eduard en Gert-Jan Paarlberg

Wat bijna een eeuw geleden begon met een lapje grond en een stolpje, is inmiddels uitgegroeid tot een uniek bedrijf dat zich volledig richt op de teelt van het uitgangsmateriaal voor-  en de veredeling van gladiolen. En daarmee nemen wij als Gebr. Paarlberg BV een bijzondere plaats in binnen de bloembollenwereld.

Wij wonen en werken nog altijd op dezelfde plaats als waar de generaties voor ons leefden en werkten. Samen met onze vaste medewerkers en de seizoenkrachten werken wij met veel plezier en vakmanschap aan ons prachtige product: de basis van de trotse, krachtige en veelkleurige gladiool.

Gele Gladiolen Noord-Holland

TERUG NAAR HOME