Veredeling

Altijd op zoek naar de beste gladiool

Meeldraden en stuifmeel van Gladiool
Meeldraad en stuifmeel van de gladiool

De veredeling is een vak apart. Op onze proeftuin, aan de kust van Noord Holland, speuren onze veredelaars elke zomer naar de gladiolen met de beste kwaliteiten.  Van de winnaars op gebied van kleur, vorm, gezondheid en bloeiwijze, worden handmatig de meeldraden geoogst. Die worden daarna gedroogd. Het zo verkregen stuifmeel wordt, volgens kruisingsschema’s die de veredelaars hebben opgesteld, met een wattenstokje op de stamper van een andere gladiool aangebracht.

Strenge selectie

Het zaad dat ontstaat uit die kruisingen wordt na de zomer geoogst en in de herfst met de hand uit de zaaddozen gepeld. In maart wordt het in de kas gezaaid.

Stadua veredeling gladiool
Stadia in de gladiolen-veredeling: zaaddozen, het pellen van zaad, opkomst in de kas.

Net als bij mensen groeit uit elke zaadje een andere bloem: kruis je Jan met Nel, dan krijg je een Kees, Thomas of Marlies. Zelfde vader en moeder, maar allemaal verschillende kwaliteiten.

Wij zijn op zoek naar de kruising met de beste kwaliteit. De uit het zaad gegroeide bollen worden het volgend voorjaar buiten geplant. Vanaf dan begint het spannende, langdurige en strenge  selectieproces voor de veredelaars.

Soms valt een nieuwe soort al voor zijn eerste bloei af. Soms pas bij de uitbloeitest op de vaas.

Nieuwe cultivar

Nieuwe kruising
Nieuwe kruisingen krijgen eerst een nummer. De naam krijgen ze als de markt op kunnen.

Van die duizenden kruisingen, en na al dat werk, blijft er soms geen enkele nieuwe soort over die voor ons goed genoeg is. Niet alleen omdat wij niet snel tevreden zijn, maar de natuur laat zich nu eenmaal ook niet altijd naar onze hand zetten.

Maar eens in de zoveel jaar wordt er wél een krachtige, prachtige en kleurige nieuwe gladiool geboren. En juist dát maakt de veredeling zo’n boeiend vak!

Showtuin

Die allerbeste bloemen die al op de markt zijn, en waarvan de bol bij ons verkrijgbaar is, planten we op de showtuin. Het woord zegt het al: daar staan zomers de gladiolen uit alle macht te pronken in hun ‘etalage’.  Een plaatje!

Showtuin Gebr. Paarlberg BV
De showtuin: etalage van verkrijgbare soorten gladiolen.

Benieuwd wie wij zijn? Lees hier meer OVER ONS