Verwerking

De oogst van de gladiolenknollen

Zomerbloeiers oogst je in de herfst; zo ook onze gladiolenknollen. De hele verwerking duurt uiteindelijk tot half maart.  Van begin oktober tot half december rooien wij. Eerst de nog nieuwe, kleine partijtjes thuis in Noord-Holland. De oogst van de grotere partijen op de Veluwe start half oktober en duurt tot half december. De knollen worden ter plaatse op onze spoelplaats in Emst gespoeld, anders zou het transportbedrijf ladingen grond vervoeren.

De spoelplaats
Links gaan de bollen met grond de wasserette in, rechts komen ze er schoon uit.

Sorteren, drogen, bewaren, verzenden

Gladiolen-pitten voor de droogwand
De kuubskisten voor de droogwand.

De gespoelde knollen gaan naar onze schuren op Stroet, waar ze eerst worden gedroogd. Daarna worden de kralen gescheiden van de pitten en wordt alles gesorteerd op formaat. Onze medewerkers halen er aan de band beschadigde bollen, steentjes en kluiten uit. Ook nu moet na elke variëteit alles worden schoongemaakt: van de kuubskisten tot de sorteerlijn – er mag geen kraaltje verdwalen in een andere partij!

Flink aanpoten

Sorteren aan de bandVoor ons team is het, samen met de seizoenswerkers, flink aanpoten om, van begin oktober tot half maart,  de oogst binnen te halen, de bollen te sorteren, en de bestellingen de deur uit te krijgen; de  klant wil immers weer op tijd planten. Dat betekent dat er soms  in ploegendienst gewerkt wordt en  het sorteren ‘s nachts doorgaat.

De hele verwerking neemt bijna vijf maanden in beslag.

Kralen en Pitten

De nieuwe kralen houden we zelf.  Deze worden vanaf eind februari klaargemaakt om in maart weer geplant te worden. De groot geworden kralen noemen we pitten. Deze gaan naar de gladiolen-pittentelers.  Deze kweken de pitten weer op naar een groter formaat en daarna gaan ze naar de bloemenkwekers. Ieder z’n vak.

Voordat de gladiool in al zijn veelkleurigheid bij u in de vaas of de tuin staat, heeft zij dus al een heel traject afgelegd!  Kijk maar eens bij VEREDELING

Maten gladiolenknollen